Preskoči na vsebino


Osnovni podatki župnije

Naslov
Župnija Marijinega oznanjenja
Prešernov trg 4
1000 Ljubljana

Župnijska pisarna
PON, TOR, ČET: 11h-12h  in 17h-18h
PET:  11h-12h

Tel.:   00386 - 1 - 242 93 00
Fax:   00386 - 1 - 242 93 13

Elektronska pošta  lj.center@ofm.si

Transakcijski račun  24200-9010109836

 

TEOKAFE

Srečanje župljanov ob zanimivih in aktualnih temah vsak 1. torek ob 20.00  v Klarini sobi. Tematika srečanja je vedno objavljena v OZNANILIH.

 

Župnijski praznik ali farno žegnanje

 

Upodobitev oznanjenja v domači župnijski cerkvi in v  Melozzo da Forlì.

Marijino oznanjenje je za nas kristjane dogodek, ko je angel Gabrijel Mariji napovedal, da bo čudežno rodila sina Jezusa, Božjega sina.

Marijino oznanjenje je tudi praznik, ko se kristjani spominjamo tega dogodka. Praznik Marijinega oznanjenja se praznuje 25. marca po katoliškem in po pravoslavnem koledarju. (Če 25. marec slučajno pride na veliko noč ali velikonočno tridnevje, se praznik Marijinega oznanjenja prestavi za 1 teden - to se je zgodilo npr. leta 2005.)

Marija v času, ko se je zgodilo oznanjenje, živela v Nazaretu in je bila stara le malo čez 13 let. Bila je zaročena s Jožefom (torej mu je bila obljubljena za ženo), vendar pa še nista imela spolnih odnosov, kar se v bibličnem jeziku izraža z besedami, da še ni (s)poznala moža.

Evangelij po Luku pravi:

V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje. (Lk 1,26-38)

Marijino oznanjenje je tudi praznik materinstva in se praznuje kot materinski dan.

Po starem krščanskem izročilu je Marijina hiša, kjer se je zgodilo oznanjenje, ostala ohranjena v Nazaretu do konca 13. stoletja. Potem pa ji je grozilo porušenje, zato so angeli dvignili celo hišo in jo prenesli na Trsat (danes del mesta Reka, Hrvaška) kjer je stala od 10. maja 1291 do 10. decembra 1294, ko so angeli hišo prenesli naprej v Loreto, Italija. Tam so okoli Marijine hiše postavili cerkev in tako preprečili, da bi jo angeli odnesli še kam drugam. Loreto in Trsat sta dandanes znani romarski poti.

Marijino oznanjenje je pogost motiv, ki so ga upodabljali številni znani slikarji.

VIR: Wikipedia
Print Friendly and PDF