Preskoči na vsebino
nalagam novice...

 

Oglejte si zelo simpatičen 5-minutni film o bratih frančišknih ob 500-letnici njihove prisotnosti na Slovenskem  https://www.youtube.com/watch?v=dqauWMWFlSg

► 15. oktobra, na god cerkvene učiteljice sv. Terezije Jezusove (znane tudi pod imenom Terezija Avilska ali Terezija Velika), se je začelo jubilejno leto ob 500-letnici njenega rojstva. Sestre karmeličanke bodo prosile Gospoda, naj nas v tem času še posebej blagoslavlja in naj nam pomaga, da bi zaživeli v svojem življenju tisto najglobljo resnico, ki je v polnosti prežela sv. Terezijo: "Jezus Kristus, učlovečeni Bog, je središče našega bitja. V njegovi smrti in vstajenju smo odrešeni za večno življenje. Vstopajmo v pogovor z Njim, ki nas ljubi!"  Več o dogajanju v tem času preberite TULE.

 

Papež Frančišek, danes, v soboto, 14. marca 2015 imenoval jezuita, p. mag. Alojzija Cvikla za novega mariborskega nadškofa metropolita. P. Alojzij Cvikl je 62. škof v vrsti mariborsko-lavantinskih škofov, 8. naslednik bl. škofa Antona Martina Slomška in tretji mariborski nadškof metropolit.

Od jeseni leta 2010, do imenovanja za nadškofa je pater Alojzij Cvikl opravljal službo ekonoma mariborske nadškofije in bil hkrati duhovni pomočnik v Vitanju. V času te službe si je zelo prizadeval in veliko delal, da je prišlo do podpisa sporazuma, med mariborsko nadškofijo in njenimi upniki. Naj ga Gospod obilno blagoslavlja v službi naslednika apostolov in pri vodenju mariborske nadškofije – metropolije.

Škofovsko posvečenje novoimenovanega mariborskega nadškofa bo na 4. velikonočno nedeljo, 26. aprila 2015 popoldne v mariborski stolnici.

 

Poslanica papeža Frančiška za svetovni dan miru  1. januar 2015

Nagovori nadškofa p. Staneta Zoreta

...  na praznik sv. Družine v stolnici  (28. dec. 2014)

 ... pri polnočnici v ljubljanski stolnici

...  pri dnevni maši na Božič v ljubljanski stolnici

...  ob 15-letnici razglasitve brezjanske bazilike za Slovensko Marijino narodno svetišče in posvetitvi novega oltarja (2. januar)

...  ob prazmiku sv. Treh kraljev (6. januar)

...  ob začetku molitvene osmine za edinost kristjanov (18. januar)

.... na dan praznovanja posvečenega življenja (2. februar)

 

Pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas

► Poslanica papeža Frančiška za postni las 2015

 

Papežev kotiček

VATIKAN (ponedeljek, 23. marec 2015, RV) – Kjer ni usmiljenja, ni pravičnosti. Tako je poudaril papež Frančišek med današnjo jutranjo sveto mašo. Med homilijo je spregovoril o treh ženskah in treh sodnikih. Prve tri so bile: Suzana, ki je bila nedolžna; prešuštnica, torej grešnica; in revna vdova. Le-te so sodeč po nekaterih cerkvenih očetih alegorične podobe Cerkve: sveta Cerkev, grešna Cerkev in uboga Cerkev. Sodniki, ki jih je omenil papež, pa so vsi hudobni in pokvarjeni. Prvi, ki sodijo, so pismouki in farizeji, ki so k Jezusu pripeljali prešuštnico. Ti so v srcu imeli pokvarjenost togosti. In to četudi so se imeli za čiste, ker so se držali postave.

Trije sodniki: togost, pregreha, denar
»Toda ti niso bili sveti, bili so pokvarjeni, kajti s togostjo te vrste je mogoče iti naprej samo v dvojnem življenju. Ti, ki so obsodili tiste ženske, so nato na skrivaj hodili za njimi, da bi se nekoliko pozabavali.« To so hinavci, živijo dvojno življenje. Tisti, ki s togostjo sodijo. S togostjo, je še dodal sveti oče, se ne more niti dihati.

Sledita dva ostarela sodnika, ki sta izsiljevala Suzano, da bi se jima vdala. Ta dva sta bila pregrešna. Imela sta pokvarjenost pregrehe, in sicer pohotnosti, za katero se pravi, da z leti postane še bolj kruta. Kot zadnjega je papež omenil še sodnika, na katerega se je obrnila revna vdova. Ta se ni bal Boga. Zmenil se ni za nikogar, nič mu ni bilo pomembno, razen njega samega. Bil je »poslovnež«: sodnik, ki je s svojim poklicem sojenja posloval. Pokvarjen je bil zaradi denarja in ugleda.

V usmiljenju je pravična sodba
Vsi ti sodniki – poslovnež, tisti, ki je pregrešen, in togi – niso poznali usmiljenja. »Pokvarjenost jih je odpeljala daleč od tega, da bi razumeli usmiljenje, bili usmiljeni. Sveto pismo pa nam pravi, da je prav v usmiljenju pravična sodba.« Tri ženske – sveta, grešnica in revna, ki so tri alegorične podobe Cerkve – trpijo, ker niso  bile deležne usmiljenja. Božje ljudstvo, kot je nadaljeval papež Frančišek, tudi danes trpi, kadar naleti na te sodnike. Trpi zaradi sodbe brez usmiljenja, tako v civilnem kot cerkvenem okolju. »Kjer ni usmiljenja, ni pravičnosti

A vseeno, kadar se Božje ljudstvo prostovoljno približa, da bi prosilo odpuščanja, da bi bilo sojeno, pogosto naleti na enega od teh, ki niso usmiljeni. Naleti na pregrešne, ki so zmožni poskusiti, da bi jih izkoristili. To je eden najtežjih grehov. Naleti na poslovneže, ki duši ne dajo kisika, ne dajo ji upanja. In naleti na toge, ki v skesancu kaznujejo tisto, kar sami skrivajo v duši.

Tudi jaz te ne obsojam
To se imenuje »pomanjkanje usmiljenja«, je povzel sveti oče. Zatem je zaključil z besedami, ki jih je opredelil za ene najlepših v evangeliju: »'Te ni nihče obsodil?' – 'Nihče, Gospod.' – 'Tudi jaz te ne obsojam.' Tudi jaz te ne obsojam: to so ene najlepših besed, kajti polne so usmiljenja

•  Berite Apostolsko spodbudo papeža Frančiška  VESELJE  EVANGELIJA.

 

Smeh je zdravilen