Preskoči na vsebino
nalagam novice...

Novi ljubljanski nadškof je provincial slovenskih frančiškanov p. Stane Zore.

Pri njegovem odgovornem in težkem delu mu želimo veliko božjega blagoslova in Njegovega Duha in mu obljubljamo molilno podporo. Škofovsko posvečenje bo na nedeljo Kristusa Kralja ob 15h v ljubljanski stolnici.

► Akademski pevski zbor sv. Cecilije vabi v svoje vrste nove pevke in pevce. Vaje so ob torkih ob 20.00.

► Tečaj za katehumene se je začel 9. oktobra. Srečanja so ob četrtkih od 18.30 do 20.00 v dvorani CFM. Še vedno se lahko prijavite.

► V mesecu oktobru smo posebej povabljeni k molitvi  rožnega venca.

► 15. oktobra, na god cerkvene učiteljice sv. Terezije Jezusove (znane tudi pod imenom Terezija Avilska ali Terezija Velika), se je začelo jubilejno leto ob 500-letnici njenega rojstva. Sestre karmeličanke bodo prosile Gospoda, naj nas v tem času še posebej blagoslavlja in naj nam pomaga, da bi zaživeli v svojem življenju tisto najglobljo resnico, ki je v polnosti prežela sv. Terezijo: "Jezus Kristus, učlovečeni Bog, je središče našega bitja. V njegovi smrti in vstajenju smo odrešeni za večno življenje. Vstopajmo v pogovor z Njim, ki nas ljubi!"  Več o dogajanju v tem času preberite TULE.

 

Papežev kotiček

VATIKAN (ponedeljek, 13. oktober 2014, RV) – Odpreti se za Božja presenečenja in se ne zapreti pred znamenji časov. To je poudarek današnje homilije papeža Frančiška med jutranjo sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte. Med le-to je vernike spodbudil, naj se ne oprijemajo lastnih idej, ampak naj hodijo z Gospodom in tako najdejo vedno nove stvari.

Jezus danes v evangeljskem odlomku pismouke opredeli z besedami »hudoben rod«. Ti so ga namreč prosili za znamenje: »Kajti ti pismouki niso razumeli znamenj časov in so zahtevali posebno znamenje, katerega jim je Jezus kasneje tudi dal. A zakaj niso razumeli? Najprej zato, ker so bili zaprti. Zaprti so bili v svoje sisteme. Postavo so uredili odlično, bila je mojstrovina. Vsi judje so vedeli, kaj se sme delati, kaj se ne sme delati, do kje se lahko gre. Vse je bilo urejeno. In v tem so bili varni

Stvari, ki jih je delal Jezus, so bile zanje »čudne«. Na primer, da se je družil z grešniki ali jedel s cestninarji. To jim ni bilo všeč, zdelo se jim je nevarno. V nevarnosti je bil nauk, in sicer nauk postave, ki so ga oni kot »teologi« izdelovali skozi stoletja. Papež Frančišek je pojasnil, da so to sicer delali iz ljubezni, da bi bili zvesti Bogu. A težava je bila, da so bili »zaprti«, preprosto so »pozabili zgodovino«, pozabili so, da je Bog postave tudi »Bog presenečenj«. Bog je namreč pripravil presenečenja tudi za svoje ljudstvo, kot na primer, ko jih je rešil iz egiptovske sužnosti.

»Niso razumeli, da je Bog Bog presenečenj, da je Bog vedno nov; nikoli ne zataji samega sebe, nikoli ne reče, da je bilo nekaj, kar je dejal, napačno, nikoli, pa vendar nas vedno znova preseneti. Tega niso razumeli, zaprli so se v tisti sistem, sicer narejen z veliko dobre volje, in Jezusa prosili: 'Daj nam znamenje!' Niso razumeli mnogih znamenj, ki jih je delal Jezus in ki so razkrivali, da je čas dozorel.« To je »zaprtost«, je poudaril papež Frančišek.