Preskoči na vsebino
nalagam novice...

Novi ljubljanski nadškof je provincial slovenskih frančiškanov p. Stane Zore.  Pri njegovem odgovornem in težkem delu mu želimo veliko božjega blagoslova in Njegovega Duha in mu obljubljamo molilno podporo.

Na nedeljo Kristusa Kralja, 23. novembra, bo ob 13.30 v frančiškanski cerkvi liturgično slovo od p. Staneta in pospremitev v stolnico, kjer bo ob 15h škofovsko posvečenje. Slovesnost bo direktno prenašala slovenska televizija.

► Akademski pevski zbor sv. Cecilije vabi v svoje vrste nove pevke in pevce. Vaje so ob torkih ob 20.00. 

► 23. novembra bo pri večerni maši ob 19.00 škof  dr. Anton Jamnik podelil zakramenta sv. krsta in sv. birme KATEHUMENOM. Molimo za nove člane krščanskega občestva.

► 15. oktobra, na god cerkvene učiteljice sv. Terezije Jezusove (znane tudi pod imenom Terezija Avilska ali Terezija Velika), se je začelo jubilejno leto ob 500-letnici njenega rojstva. Sestre karmeličanke bodo prosile Gospoda, naj nas v tem času še posebej blagoslavlja in naj nam pomaga, da bi zaživeli v svojem življenju tisto najglobljo resnico, ki je v polnosti prežela sv. Terezijo: "Jezus Kristus, učlovečeni Bog, je središče našega bitja. V njegovi smrti in vstajenju smo odrešeni za večno življenje. Vstopajmo v pogovor z Njim, ki nas ljubi!"  Več o dogajanju v tem času preberite TULE.

 

Papežev kotiček

VATIKAN (petek, 14. november 2014, RV) – Zgled in ne toliko besede: to je tisto, kar morajo danes odrasli ponuditi otrokom in mladim, da bi jim posredovali vero in jim pomagali izkusiti resnico in ljubezen.  Papež si je zastavil vprašanje, kako posredovati vero »digitalnim domorodcem«. In zgled je zares način, ki se bolj kot drugi lahko prime tistih, ki nenehno živijo ob dražljajih podob. Kot katehet in obenem vzgojitelj katehetov je sveti oče poudaril, da je varovati otroke kot »varovati obljubo, varovati svet, ki bo prišel«. Pomembno je vprašati se, kaj bomo zapustili naši prihodnosti.

Škofovstvo ni odlikovanje, je služenje   (Vatikan, 5. nov.) Materinskost Cerkve se posebej izraža »v osebi škofa in njegovi službi«. Kot je Jezus izbral apostole, jih poslal oznanjat evangelij in past njegovo čredo, tako so tudi škofje, nasledniki apostolov, postavljeni na čelo krščanskih skupnosti, kot poroki njihove vere in živo znamenje Gospodove navzočnost sredi med njimi. Papež je poudaril, da »ne gre za prestižni položaj, za častno funkcijo«: »Škofovstvo ni odlikovanje, je služenje.« Tako je hotel Jezus. V Cerkvi ne sme biti prostora za svetno miselnost, ki o škofovstvu govori kot o cerkveni karieri. »Škofovstvo je služenje, ni odlikovanje, da bi se z njim bahali,« je ponovno poudaril in nadaljeval: »Biti škofje pomeni vedno imeti pred očmi Jezusov zgled, ki je kot dobri pastir prišel, ne da bi se mu služilo, ampak da bi služil in dal svoje življenje za svoje ovce.« Sveti škofje, in teh je po papeževih besedah v zgodovini Cerkve veliko, nam kažejo, da se te službe ne išče, se zanjo ne prosi in se je ne kupuje, ampak se jo sprejme v pokorščini, ne da bi se povzdignili, ampak da bi se ponižali kot Jezus, ki »je sam sebe ponižal tako, da je postal pokoren vse do smrti, in sicer smrti na križu« (Fil 2,8).

•  Berite Apostolsko spodbudo papeža Frančiška  VESELJE  EVANGELIJA.