Preskoči na vsebino
nalagam novice...

 

♦ Akademski zbor sv. Cecilije vabi v svoje vrste nove pevke in pevce. Vaje so vsak torek ob 20.00 uri v Sattnerjevi sobi. Več na .

♦ Spremljajte dogodke ob 500-letnici slovenske frančiškanske province Sv. Križa  na naslovu http://www.franciskani.si/500-let/.

♦  V soboto 27.9. ob 19.45 bo v naši cerkvi koncert Tržaških madrigalistov in sopranistke Giselle Sanvitale;
na orglah jih bo spremljal Gabriele Avian, dirigiral pa bo Fabio Nossal. Koncert organizira Italijansko veleposlaništvo prek Italijanskega kulturnega inštituta. Vabljeni!

♦ Vabljeni tudi na koncert del frančiškanskih skladateljev, ki bo v naši cerkvi 4. oktobra ob 20.00.

♦ Vabimo vas na romanje v Assisi od 1. -  4. maja. V Assisiju boste spoznali kraje, kjer je živel sv. Frančišek: rojstno hišo, cerkev sv. Rufina, kjer je bil Frančišek krščen, cerkev sv. Damijana, ki jo je Frančišek obnovil z lastnimi rokami, Porciunkulo, kjer je Frančišek umrl, goro La Verno, kjer mu je Kristus vtisnil rane,…Prispevek za vožnjo, vodstvo in polpenzion je 250 evrov. Prijavite se na elektronski naslov  marjan.cuden@rkc.si.

♦  Sveta maša na Rožniku je vsako nedeljo ob 10.30.

♦  Otroci se lahko prijavijo na Slomškovo bralno priznanje od 22. spetembra naprej pri katehetih.  Več na 

 

Papežev kotiček

VATIKAN (petek, 19. september 2014) – Kristjanova pot se izpolni z vstajenjem, je dejal papež Frančišek med današnjo jutranjo mašo v Domu sv. Marte. Pri homiliji je izhajal iz Pavlovega 1. pisma Korinčanom in dejal, kako se zdi, da imajo kristjani težave pri verovanju v »preobraženje« lastnega telesa po smrti.

Apostol Pavel piše kristjanom v Korintu. Ti so sicer verovali, da je Kristus vstal in nam pomaga iz nebes, ni pa jim bilo jasno, da bodo tudi oni obujeni. Razmišljali so na drug način, je začel homilijo papež. Mrtvi bodo opravičeni, ne bodo šli v pekel, ampak nekam v vesolje, v zrak, tam nekje bo njihova duša pred Bogom, a samo duša. Tudi sv. Peter je na velikonočno jutro tekel h grobu in mislil, da so Jezusovo telo ukradli. Enako tudi Marija Magdalena. Niso si mogli predstavljati realnega vstajenja. Niso mogli razumeti »našega prehoda od smrti v življenje«, preko vstajenja. Nazadnje so Jezusovo vstajenje sprejeli, ker so ga videli, a vstajenja kristjanov niso enako razumeli. Ko je sv. Pavel v Atenah začel govoriti o Kristusovem vstajenju, so se modri grški filozofi prestrašili.

»Vstajenje kristjanov je škandal, tega ne morejo razumeti,« je pojasnjeval papež. »Zato Pavel začne z utemeljevanjem, zelo jasno utemelji: ''Če je Kristus vstal, kako lahko nekateri med vami govorijo, da ni vstajenja mrtvih? Če je Kristus vstal, bodo tudi mrtvi vstali.'' Pred preobraženjem obstaja odpor, odpor pred delovanjem Svetega Duha, ki smo ga prejeli pri krstu in ki nas hoče preobraziti v celoti, odpor pred vstajenjem.« Ko mi govorimo o tem, v naši govorici, pravimo, da želimo v nebesa, nočemo v pekel, in tu se potem zaustavimo. Nihče med nami ne reče: ''Vstal bom kot Kristus.'' »Tudi nam je to težko razumeti,« je pripomnil.

 

  Preberite povzetek delovnega dokumenta za izredno sinodo o družini, ki bo oktobra 2014.