Preskoči na vsebino
nalagam novice...

Novi ljubljanski nadškof je provincial slovenskih frančiškanov p. Stane Zore.  Pri njegovem odgovornem in težkem delu mu želimo veliko božjega blagoslova in Njegovega Duha in mu obljubljamo molilno podporo.

          Grb novega ljubljanskega nadškofa in metropolita je sestavljen iz treh polj: v levem zgornjem je Marija kot zvezda danica, domačo vas predstavlja vejica lipe zgoraj desno, spodaj pa je znak frančiškovih bratov.

 

♦ Oglejte si zelo simpatičen 5-miunutni film o bratih frančišknih ob 500-letnici njihove prisotnosti na Slovenskem  https://www.youtube.com/watch?v=dqauWMWFlSg

► Akademski pevski zbor sv. Cecilije vabi v svoje vrste nove pevke in pevce. Vaje so ob torkih ob 20.00. 

► 15. oktobra, na god cerkvene učiteljice sv. Terezije Jezusove (znane tudi pod imenom Terezija Avilska ali Terezija Velika), se je začelo jubilejno leto ob 500-letnici njenega rojstva. Sestre karmeličanke bodo prosile Gospoda, naj nas v tem času še posebej blagoslavlja in naj nam pomaga, da bi zaživeli v svojem življenju tisto najglobljo resnico, ki je v polnosti prežela sv. Terezijo: "Jezus Kristus, učlovečeni Bog, je središče našega bitja. V njegovi smrti in vstajenju smo odrešeni za večno življenje. Vstopajmo v pogovor z Njim, ki nas ljubi!"  Več o dogajanju v tem času preberite TULE.

 

 

Papežev kotiček

VATIKAN (četrtek, 11. december 2014, RV) – Papeževa jutranja homilija je danes govorila o Bogu, ki nas ljubi kot mama. Ljubi nas zastonj. Mi pa pogosto želimo kontrolirati to milost z neke vrste »duhovnim računovodstvom«.

Papež je pri homiliji izhajal iz knjige preroka Izaije in dejal, da Bog svojega ljudstva ne rešuje na daleč, ampak od blizu, s svojo nežnostjo. »Bližina je tako velika, da se Bog pokaže kot mama, ki se pogovarja s svojim otrokom.« Kot mama, ki poje uspavanko otroku in govori z otroškim glasom, postane majhna kot otrok in govori z otroškim tonom, tako da se nekomu, ki ne razume veličine vsega tega, zdi smešna. »Ne boj se, Jakob, črviček,« beremo v današnjem berilu. »Koliko krat mama govori na ta način otroku, ko ga ljubkuje,« je pripomnil papež. Kot pravi Izaija: »Glej, naredim te za mlatilne sani, nove sani … naredim te velikega…« Mama tako ljubkuje svojega otroka in ta ji je vedno bolj blizu. »Tudi Bog dela enako. To je Božja nežnost. Tako zelo nam je blizu, da se izrazi s to nežnostjo: nežnostjo mame.«

Bog nas ljubi zastonj. Kot mama ljubi svojega otroka, je nadaljeval Frančišek. In otrok se pusti ljubiti. To je Božja milost. Mi pa velikokrat, da bi se čutili varne, želimo kontrolirati milost. Tako v zgodovini kot v osebnem življenju smo vedno pred skušnjavo, da bi milost spremenili v potrošno blago in jo kontrolirali: lahko da si pravimo, kako imamo veliko milosti ali kako imamo čisto dušo, kako smo v milosti.

In tako ta resnica o bližini Boga postane »duhovno računovodstvo«, je opozoril papež. Začnemo delati stvari, da bi si zagotovili milost za določen čas, si jo nakopičili. »A kaj je milost? Je blago? Na ta način se zdi, da je. V zgodovini je bližina Boga njegovemu ljudstvu bila izdana zaradi te naše egoistične drže, ker smo hoteli kontrolirati milost, iz nje narediti potrošno blago.« Frančišek je spomnil na ljudi, ki so v Jezusovem času hoteli kontrolirati milost. To so bili farizeji, sužnji mnogih zakonov, ki so jih nalagali na ramena ljudi. Zatem saduceji s svojimi političnimi kompromisi. In Eseni, zelo dobri ljudje, a tudi zelo boječi, niso hoteli tvegati, tako da so se na koncu osamili v svojih samostanih. Ter zeloti, za katere je Božja milost bila osvobodilna vojna, samo drug način trgovanja z milostjo.

•  Berite Apostolsko spodbudo papeža Frančiška  VESELJE  EVANGELIJA.