Preskoči na vsebino


Informacije in prijava

Vpis med tednom. Priprava staršev in botrov v soboto ob 18. uri.

Krst je v nedeljo neposredno po maši ob 11.15 uri.

Pogoji za botre iz zakonika cerkvenega prava:

Kan. 874 – Da je komu dovoljeno sprejeti službo botra, je treba:

  1. Da je izpolnil šestnajst let.
  2. Da je katoličan, da je že bil pri birmi in obhajilu in da živi primerno veri in nalogi, ki jo bo sprejel;
  3. Da mu ni bila nobena cerkvena kazen zakonito naložena ali razglašena;
  4. Da ni krščencu oče ali mati.

Iz omenjenih kanonov je razvidno, da mora boter po veri živeti.

Minimum tega življenja je:

Redno udeleževanje in obhajanje nedeljske maše in praznikov.

Da ni nobene cerkvene kazni naložene ali razglašene, npr. zgolj civilni zakon, izvenzakonska skupnost, izguba javne spodobnosti, izobčenje…

Vsaj minimalna molitev vsak dan in vsaj nekaj socialnega čuta.

Ker je botrstvo nadomestno starševstvo in ima vlogo uvajanja v krščansko življenje, je boter za versko življenje otroka zelo pomemben.

__________________________

Sveti krst je glavni izmed sedmih svetih zakramentov in prvi zakrament uvajanja v krščanstvo. Krščenec po krstu postane član skupnosti kristjanov - krščanske Cerkve. Pogoj za krst je seveda krščanska vera, zato mora krščenec pred krstnim obredom izpovedati, da sprejema vero Cerkve za svojo. Če gre za krst otroka, to storijo njegovi starši in botri, ki hkrati obljubijo, da bodo otroka vzgajali v krščanski veri.

Če je kandidat za prejem krsta odrasel, se mora na krst najprej ustrezno pripraviti. Postopek priprave odraslih na krst se imenuje katehumenat.

Oseba, ki krščuje, se imenuje krstitelj (tudi krščevalec ali krstnik). Krstitelj je lahko katera koli oseba z dobrim namenom (lahko tudi nekristjan), po navadi pa ta zakrament podeli krščanski duhovnik. Pri obredu krsta krstitelj krščenca trikrat oblije z vodo (ali tudi trikrat popolnoma potopi v vodo) in zraven izgovarja besede:

"Janez (za primer), jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha."

Krstna voda je simbol očiščenja (očiščevalna simbolika vode sega že daleč v predkrščanski čas). S krstom je krščenec očiščen vseh grehov in prejme Božjo milost.

Zgodovinsko osnovo za krst najdemo neposredno v Svetem pismu: Janez Krstnik je krstil Jezusa (Mt 3,13), Jezus pa je svojim učencem naročil: "Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha." (Mt 28,19)

VIR: Wikipedia
Print Friendly and PDF