Preskoči na vsebino


Informacije in prijava

Za sklenitev cerkvenega zakona par najprej potrebuje  posebno pripravo:  obisk tečaja za zakon. Informacije dobite v župnijski pisarni Po opravljenem tečaju prejmete potrdilo, ki ga skupaj, vsak s svojim krstnim in samskim listom ter potrdilom o birmi, prinesete v župnijsko pisarno. V primeru, da ste bili krščeni v drugi župniji, boste krstni in samski list dvignili v župniji, kjer ste bili krščeni.

Na osnovi zbranih dokumentov napišemo poročni zapisnik. Da lahko uredimo vse potrebno za poroko, zlasti, da izberemo primeren termin, svetujemo parom, da se nekaj mesecev pred poroko oglasite v župnijski pisarni!

_____________________

Zakramênt svétega zakóna (po domače tudi cerkvena poroka) je krščanski zakrament, pri katerem Bog podeljuje svojo milost ženinu in nevesti, ki sta se odločila za skupno življenje v zakonski zvezi.

Zakon velja za zakrament v Rimskokatoliški Cerkvi in v pravoslavnih Cerkvah (pri protestantih velja samo za obred brez moči zakramenta).

Pred poroko morata ženin in nevesta svojo željo oziroma namen, da se poročita, prijaviti pri župniku, ki mora oba izprašati, sestaviti predporočni zapisnik in oklicati zaročenca. Ta postopek je namenjen zlasti ugotavljanju zadržkov, zaradi katerih podelitev zakramenta zakona ni možna (npr. že obstoječa zakonska zveza, bližnje sorodstvo ipd).

Poročni obred je po navadi vključen v mašo in ga vodi duhovnik-mašnik. Duhovnik pri tem ne velja za podeljevalca zakramenta, pač pa samo za uradno pričo, zato lahko cerkveno poroko vodi tudi diakon. Prava podeljevalca zakramenta sta ženin in nevesta, ki ta zakrament podelita drug drugemu.

Glavni del zakramenta je svečana obljuba, ki jo izrečeta ženin in nevesta z besedami:

Ženin: "Jaz X., sprejmem tebe, Y., za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja"

Nevesta: "Jaz Y., sprejmem tebe, X., za svojega moža in obljubim, da ti bom ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja." (X. = ime ženina, Y. = ime neveste)

Sklenitev zakona ni dovoljena med ožjimi sorodniki, prav tako ni možna sklenitev zakona z več kot enim možem (oziroma več kot eno ženo) naenkrat. Veljavnost zakramenta svetega zakona traja do smrti. Po smrti moža oziroma žene se lahko drugi zakonec ponovno poroči.

Cerkev ne priznava možnosti razveze oziroma ločitve zakona, po kateri zakon ne bi bil več veljaven. Obstajajo pa primeri izrednih okoliščin, ko se lahko razglasi, da zakon sploh še ni zares stopil v veljavo.

VIR: Wikipedia
Print Friendly and PDF