Preskoči na vsebino


Katehumenat

TEČAJ ZA KATEHUMENE

Začetek katehumenata 6. marec 2023 in potem vsak ponedeljek ob 19 h v Slomškovi učilnici. Vodi : p. Pavle Jakop

Skupina katehumenov ima duhovne vaje v Nazarjah 13. do 15. oktobra 2023. 

23. oktobra bo ob 19.00 v cerkvi na Tromostovju vpis imen katehumenov, 26. nov. ob 19.00 pa prejem zakramentov.

Nova skupina katehumenov bo začela s pripravo  na prejem zakramentov 4. 3. 2024.

 

Zakaj uvajanje odraslih v krščanstvo ali katehumenat?

Krščevanje odraslih je bila v prvih stoletjih Cerkve običajna praksa. Temu je botrovalo dejstvo, da se je bilo potrebno za krst osebno odločiti. Družba je bila judovska ali poganska in za krščanstvo so se odločali ljudje potem, ko so odkrili vero pri tistih, ki so že bili krščeni. Priprava na krst se je vršila skozi obdobje katehumenata, kjer so kandidati za krst odkrivali verske skrivnosti in spoznavali bistvene lastnosti krščanskega življenja. Na veliko soboto so prejeli zakrament svetega krsta.

Ko je družba postala krščanska, so bili krščanski starši tisti, ki so v otrokovem imenu izpovedali vero in tako lahko otroka prinesli k krstu. Oni so se zavezali, da bodo otroku posredovali vero in poskrbeli, da bo krščansko vzgojen. Tudi velika smrtnost otrok je vplivala, da se je pričelo s krščevanjem le teh, saj niso hoteli, da bi kateri od otrok umrl brez svetega krsta.

Čas teče dalje in vsako obdobje zgodovine je po svoje zaznamovano. Krst otrok ni več vedno samoumeven, in čedalje več je ljudi, ki kot otroci niso bili deležni tega zakramenta. Mnogi se kot odrasli odločajo, da bi prejeli sveti krst in druge zakramente. Včasih ta želja izvira iz želje skleniti cerkveni zakon, včasih pa je sad odločitve za Boga in krščansko vero.
Print Friendly and PDF